27. 2. 2012

Flowers restaurant & wine bar RECENZIA

Milí priatelia !
Od poslednej negatívnej skúsenosti s regionálnou gastronómiou uplynul týždeň. Bola to skutočne hrozná skúsenosť. Premýšľal som dlhší čas o čom napísať, kam ísť na obed či večeru, aby som Vám mohol sprostredkovať svoje dojmy z niečoho nového, z niečoho s čím sa každý deň nestretávame. A zhodou okolností ma moje kroky zaviedli do Bratislavy :-) Čo si budeme hovoriť, v "Blave" to s gastronómiou vedia. Neviem či je to na základe dopytu turistov, ktorí očakávajú v hlavnom meste "niečo viac" než kdekoľvek inde na Slovensku ( aj keď sezóna ešte nezačala a nemôžem Bratislavu atraktivitou porovnávať s inými európskymi metropolami), alebo či je to spôsobené vyšším mzdovým ohodnotením ľudí žijúcich v tomto kraji alebo jednoducho dopytom  obyvateľov po kvalite... Ťažko povedať. Jedno je však isté. Ľudia žijúci v okolí hlavného mesta sa neboja experimentovať. Neboja sa nových chutí, investujú do gastronómie, doprajú si zážitok v podobe dobrého jedla či pitia. 
Viem, že žijeme v hektickej dobe. Práca a domov, práca a domov. Stereotyp. Nezabúdajme však, že kultúra je súčasťou života každého jedinca. Doprajme si teda raz za čas nielen koncert či posedenie s kamarátmi pri pive, no nájdime si čas aj peniaze na dobré jedlo. Rozšíri to naše obzory, objavíme nové chute a zážitky... Berme jedlo a pitie nie ako nutnosť, ale ako druh kultúrneho vyžitia ! Toť morálne posolstvo na úvod :-)
Primárny cieľ mojej cesty do Bratislavy bola Univerzitná knižnica. A keďže preferujem spontánne rozhodnutia, cieľ mojej obedňajšej zastávky bol neďaleká reštaurácia nesúca názov - Flowers restaurant & wine bar !



Flowers restaurant & wine bar sídli v centre Bratislavy v krásnej historickej budove, ktorá je známa pod názvom Erdodyho palác. Okrem spomínanej reštaurácie tu sídli aj Camouflage restaurant ( každému isto dobre známa vďaka jej šéfkuchárovi Jaroslavovi Žídekovi) a nemej známa Lancia Café. Vo Flowers som bol po prvýkrát, no viem, že nie posledný. Jedna z mojich najkrajších ciest za dobrým jedlom sa práve začala !



Interiér reštaurácie ma očaril ako už dlho žiadny iný. Kombinácia historickej budovy s nádvorím na ktorom sa nachádzala reštauračná časť bol výborný nápad architektov. Sklenená stropná výplň, všade naokolo obrazy Andyho Warhola zo zbierky Flowers ( veď po nich je koniec koncov podnik pomenovaný :-) No niečo úžasné. Hneď pri dverách stála čašníčka, ktorá nám zavesila kabáty, usadila nás a priniesla nám jedálny a nápojový lístok. Keďže sme sa v reštaurácií ocitli na pravé poludnie, bol by hriech nevyskúšať obedové menu.


Nebudem sa vyjadrovať k príborom, pohárom či celkovému dojmu. Je to jedna z reštaurácií, ktorá každoročne figuruje v prvej desiatke najlepších reštaurácií na Slovensku. Kvalitné príbory a porcelán, pohodlné sedenie, útulný interiér a atmosféra sa nedá opísať slovami. Skutočne zážitok.
Ako predkrm či malá pozornosť alebo ak chcete amouse bouche nám bol servírovaný domáci ( a skutočne bol domáci a čerstvý) zemiakový pagáčik spolu s pikantnou zmesou z čerstvých paradajok, olív a mladej cibuľky. Skvele to naštartovalo naše chuťové bunky a tešili sme sa čo bude nasledovať ďalej...


Ako prvý chod bola servírovaná krémová polievka z bielej fazule, so zemiakmi a s pošírovaným vajcom. Nechápal som a bol som skutočne unesený z toho, ako môže takáto jednoduchá polievka výborne chutiť. Pošírované vajce navyše posunulo jej chuť do inej dimenzie. Skutočne učebnicový príklad, ako urobiť z klasickej domácej polievky niečo iné, majstrovské. 



Polievka nás výborne zahriala a aj nasýtila. Nebolo jej čo vytknúť. Vyvážená chuť a krémová konzistencia. Nebíčko v papuli :-) Ale to sme ešte netušili, čo bude pokračovať... Ako hlavné jedlo sa podávalo dusené stehno z daniela, omáčka z lesných húb a krupicovo-bylinkové noky. Toto by som mohol jedávať každý deň aj 5x :-) Poézia, symfónia chutí, niečo neopísateľné. Ťažko hľadať synonymá. Škoda, že si nemôžete privoňať :-) Skutočne vynikajúce jedlo, jedno z naj čo som kedy okúsil. Nebolo ho ani veľa, ani málo, mäso sa rozplývalo v ústach, omáčke dominovali lesné huby a noky boli výborné, vôbec neboli lepkavé či mazľavé. Maximálne spokojní sme sa tešili na dezert.


Obrázok snáď hovorí za seba. Opäť niečo nevšednejšie, majstrovské a znova úchvatný zážitok, ktorý nemá na svedomí nikto iný ako šéfkuchár Tomáš Opletal. Dezert v tomto prípade tvorilo Limetkové parfait (niečo ako zmrzlina...) s pistáciami, malinovou omáčkou a taliánskym maronom. Výborný dezert. Maliny mi pripomenuli detstvo a prázdniny u babky, ako sme ich na záhrade trhali... Chutili ako odtrhnuté priamo z kríka.
Po tomto gastronomickom orgazme sme sa na seba s partnerkou len tupo usmievali, predýchavali a slová chvály nepoznali konca-kraja.
Vedel som do čoho idem. Flowers restaurant & wine bar je jedna z TOP slovenských reštaurácií. Obedové menu stojí 12,12 € ale musím skonštatovať, že za tie peniaze to stojí a nie je o čom. Samozrejme nie každý deň :-) Absolútne výborné jedlá, pozorná obsluha ( jediné čo by som vytkol, že personál medzi sebou dosť nahlas komunikoval, ale to mi vôbec neprekážalo vzhľadom na ten super gastro zážitok, ktorý som zažil), krásny priestor a neskutočná atmosféra. Nešetrím chválou, pretože tento podnik si ju úplne na mieste zaslúži. Keď sa niekedy budete túlať Bratislavou, skočte si tam dať niečo dobré pod zub. Budete nadšení ako nikdy predtým ;-)

Zdoje obrázkov : 
vip.sk
flowersrestaurant.sk
panoramio.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára