21. 2. 2012

Finger food


Pre niekoho možno neznáme slovné spojenie, avšak v súčasnej modernej gastronómií mnohonásobne skloňovaný výraz pre malé jedlo, jednohubku, niečo na zahryznutie, niečo čo by Váš žalúdok malo pripraviť na hlavný chod alebo naopak by sa dalo považovať za imaginárnu bodku po dobrom jedle...Toto je v skratke definícia finger foodu :-)

Naozaj v dnešnej dobe to už nie je len o obložených misách a chlebíčkoch so salámou, vajíčkom, strúhaným syrom a kyslou uhorkou ( pretože niekedy to bez obloženého chleba skrátka nejde ;-) ) Bez finger foodu sa však nezaobíde žiadna recepcia ani raut. V nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať, prípadne sa aj inšpirovať niekoľkými radami, ako očariť svojich blízkych niečím výnimočným, nevšedným a zároveň veľmi chutným.
Aj v tomto prípade platí staré známe pravidlo - fantázií sa medze nekladú. A skutočne ! Záleží len na Vás či chcete svojich priateľov pohostiť niečím sladkým alebo slaným, horkým alebo kyslím... Buďte kreatívni ! Nesmie to byť veľká porcia. Buďte minimalistický ! Menej je niekedy viac a v tomto prípade Vám bude odmenou exkluzívny dizajn jedla a určite aj pochvala od Vašich hostí ;-)
My sme finger food pripravovali ako doplnok k jedlu, ktoré sa podávalo na 4. reprezentačnom plese spoločnosti Reprogas s.r.o. Zo začiatku sme mali menšie obavy, ako hostia príjmu toto "menej všedné" jedlo a naopak ak ho príjmu, či ho bude dostatok. No s odstupom 2 dní môžem hrdo skonštatovať, že množstvo bolo optimálne a reakcie hostí viac než pozitívne. Takže smelo do toho ;-)

Údený losos s kôprovým dipom, avruga kaviárom, obrou olivou a čiernou havajskou soľou

Váhali sme čím okúzliť a zároveň, aby jedlo bolo ako chutné, tak i estetické. A tak sme siahli po údenom lososovi, ktorého sme poriadne nasolili morskou soľou a pokorenili namletým čiernym korením. Zo syra lučiny, jemného bieleho jogurtu, citrónovej šťavy a kôpru sme vytvorili dip, ktorý sme servírovali spolu s lososom. Kôpor harmonicky dopĺňa chuť lososa či akúkoľvek morskú rybú, tak sa ho nemusíte báť. Kontrast zavŕšila obria čierna oliva a malá dávka avruga kaviáru. Na druhom obrázku sme namiesto kaviáru použili havajskú čiernu soľ. Jednoduché a efektné, čo poviete ? :-)

Terina z kuracích pečení s KBŠ redukciou, surovou parmskou šunkou a brusnicovým džemom




Nezabudli sme ani na milovníkov mäsa, v našom prípade paštét. Paštéty resp. teriny sa vyznačujú svojou dlhou trvanlivosťou. Existuje mnoho druhov a ich príprav. Z bravčového mäsa, z kačacieho, môžete ich pripravovať pečením v rúre, vo vodnom kúpeli... My sme siahli po domácich produktoch a výsledkom bola skvelá paštéta z kuracej pečene. Kuracie alebo kačacie pečene si orestujte so šalotkou (cibuľou). Restujte ich do ružova a potom odstavte. Pridajte zmäknuté maslo, cesnak, soľ, korenie, majorán a rozmarín. Exkluzívnu chuť dostanete taktiež po pridaní cogancu. V našom prípade sme siahli po Karpatskom brandy špeciál V.S.O.P. a odmenou nám bola skutočne rafinovaná chuť ! Celú masu rozmixujte a vlejte do nádoby v vyšším okrajom. Môžete použiť plech na pečenie, nádobu na muffiny, zaváraninový pohár... hocičo. Nádobu vysteľte potravinárskou fóliou, nepečte, len nechajte stuhnúť. My sme paštétu podávali s parmskou šunkou a brusnicovým lekvárom. Nezabudnite však na kúsok bagety či opečeného toastového chleba na zajedenie. Veľká dobrota !

Triple sec tiramisu s jahodami


O tiramisu sme si prednedávnom napísali viac než dosť. A práve tento jednoduchý dezert sa skvele hodí ako finger food (samozrejme za pomoci malej lyžičky ;-) ) Základom je vysokopercentné mascarpone, ktoré vymiešajte s jogurtom pre hladšiu konzistenciu. Hmota nesmie byť pevná. Pridajte vanilkový lusk, práškový cukor a pomarančovú kôru. Pre výraznejšiu chuť môžete použiť tak ako my Bols triple sec, ktorý úžasne prevoňal celú zmes, prípadne neváhajte ak máte vo Vašom súkromnom bare Grand Marnier francúzsky pomarančový likér. Piškóty namočte len z jednej strany v zmesi kávy a Amaretta, pridajte krém z mascarpone a zvyšok je už na Vás. Jahoda sa však v tomto dezerte určite nestratí ;-)

Tekutý apple pie s brusnicovou omáčkou a freme fraiche


Na záver ešte jedna inšpirácia. Zimná sezóna pomaly končí a v mnoho pivniciach ležia jablká od jesene. Ošúpané  a pokrájané na malé kúsky ich uvarte s cukrom alebo bez ( podľa chuti) vo vode. Potravinárska piškóta, trocha creme fraiche alebo pochúťkovej smotany a brusnicová omáčka urobia tento dezert nezabudnuteľným. Mimochodom ďakujem zaň p. Čížikovej ;-)
Výmýšľajte, špekulujte a buďte kreatívni !

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára