6. 2. 2012

Taliansko na tanieri - Tiramisu



Dlho som zvažoval tento dezert. Je to predsa klasika, ktorá má v slovenských domácnostiach tradíciu skoro ako babkine tvarohové buchty či štrúdľa :-) No keď na mňa z pultu v obchode mrklo 82 % Mascarpone, nedokázal som odolať a bolo jasné na čom sa bude tento víkend "pracovať" :-)
Nebudeme si rozprávať o hlúpostiach. Tie sa dozviete v kuchárskych show v telke od "celebrity" kuchárov. Receptov na dobré tiramisu je mnoho a tak isto aj variácií je viac než dosť. Jedni ho pripravujú so žĺtkami, iní zasa bez... Jedni smotanové, iní syrové... 
Základným kritériom je však mať KVALITNÉ mascarpone. Mascarpone je v podstate syr, ktorý sa vyrába klasickou metódou najčastejšie z kravského, no niekdy i z buvolieho mlieka ( btw. pokiaľ ste netušili, originálna talianska mozarella sa taktiež vyrába z buvolieho mlieka, tzv. mozarella di bufalla). Chuť mascarpone syra je neutrálnej chute, no po chvíli sa Vám v ústach začne objavovať podtón smotany, ktorá je tomuto syru charakteristická, pretože sa jedná o vláčny a jemný smotanový syr. Vďaka jemnej chuti a vláčnej konzistencií sa v Taliansku s týmto syrom stretnete najmä pri raňajkách ale i v dezertoch, ktorých je nenahraditeľnou súčasťou.
Ďalším dôležitým faktorom je obsah tuku v sušine syra. Najkvalitnejšie mascarpone by malo mať približne 75-82 % tuku v sušine. Tie s menším obsahom tuku nechajte voľne ležať na regáli v obchode a ruky preč od nich. Je to NIČ, ktoré sa hrá na NIEČO a také nepodporujme :-) 
Nemenej dôležitou prísadou je však aj taliánsky mandľový likér Amaretto či dávka silného espressa.
História tohto dezertu podľa odbornej literatúry siaha do 17. storočia. Verzií o vzniku tohto dezertu je mnoho. Asi toľko isto, ako aj jeho podôb. Avšak zaujala ma verzia o benátskych kurtizánach pracujúcich vo verejnom dome, ktorý susedil s reštauráciou. Dámy sa vo voľnom čase tešili z chute tohto dezertu, ktorý im kupovali páni z reštaurácie, aby dievčatá dokázali byť "pri sile" počas celej noci :-) Úsmevné, no vzhľadom na prítomnosť kávy i mandľového likéru v tomto dezerte veľmi pravdepodobné !
Dezert pripravíte veľmi jednoducho. Dno formy vyložíte podlhovastými piškótami, ktoré predtým namočíte v približne 2 dcl kávy a 1 dcl Amaretta. Dávajte pozor, aby piškóty neboli až príliš navlhnuté. Všetko s mierou. Neskôr si vymiešajte šľahačkovú smotanu, pridajte stužovač a vanilkový cukor. V druhej mise si vymiešajte mascarpone ( cca 500g), aby nebolo hutné, no malo jemnú konzistenciu. Spojte obe zmesi, pridajte podľa chuti práškového cukru a navrstvite na piškóty. Pre lepšiu chuť som pridal aj vrstvu banánov. Je to na Vás čím si spestríte chuť. Na zmes opäť navrstvite piškóty a opäť zmes. Skvelou variantou je príprava tiramisu v malých miskách a nie vo forme na pečenie. Bude to elegantné a efektné. Nechajte stuhnúť v chladničke a potom hurá do toho :-) Výborný dezert, ktorý poteší Vaše chuťové poháriky v tejto treskúcej zime !





1 komentár: