Ahojte, tak tento cheesecake som sa rozhodol urobiť pre moju priateľku ktorá oslavovala narodeniny, základny recept som si zobral originál “New York cheesecake” keďže veľmi rád experimentujem, hlavne v kuchyni tak som sa rozhodol mu troška dopomôcť, čo si myslím že nie len oživilo vizuálne ale určite aj posunulo chuťové kanáliky trošku inam.
Čo potrebujeme: Kedže sa momentálne nachádzam vo Vancouvri v Kanade, tak som nemal núdzu o suroviny ktoré idu priamo do originál-u, takže som potreboval,
Na korpus
150-200g maslových keksov, (možu byť aj iné, záleží podľa chute, napr. BEBE kekse), gramáž záleží od veľkosti vašej formy
80g masla (nesoleného, v Kanade majú vačšinou solené)
80g mandlových alebo pekanových orieškov
štipka soli
Na krém
500g krémoveho syru Philladelphia môžete použiť tiež (Ricottu alebo Mascarpone)
250g kyslej smotany
2PL hladkej múky
vanilkový lusk alebo vanilkovú esenciu 1CL
pomarančová kôra
150g cukru
80g bielej čokolády
1 vajce
Na polevu
alkohol na flambovanie, ja som použil domácu marhulovicu J
300g čučoriedok
50g cukru
Tak v prvom rade začnite keksami, môžete ich podrviť jednoducho v sáčku pokiaľ nemáte k dispozícii mixér, alebo mixérom, alebo môžete ako ja kúpiť rovno podrvené kekse J hoci neviem či na Slovensku je to tiež dostupné. Potom si rovnako pomixujete aj mandlové (pekanové) oriešky, ktoré zmiešate s podrvenými keksami, nezabudnite pridať aj štipku soli. Následne si vo vodnom kúpeli necháme roztopiť maslo, ktoré potom rovnako zmiešame s už rozmixovanou zmesou (kekse, oriešky).
Tento základ si potom pekne nanesieme do vopred vystlanej formy papierom na pečenie, ktorý máme na dne a rovnako aj dookola formy, nezabudnite túto zmes pekne uhladiť, na to môžete použit lyžicu. Korpus môže mať tak okolo 1.5 - 2cm.
Môžeme sa pustiť do prípravy krému, tu je tiež všetko jednoduché, no najprv si môžete dať do vodného kúpela roztopiť bielu čokoládu, ktorú neskôr prilejme.
Rovnako použijete mixér kde si rozmixujeme všetky suroviny spoločne ako krémovy syr, kyslú smotanu, hladkú múku, 1 čajová lyžička vanilkovej esencie, alebo obsah vanilkového lusku, malý kúsok pomarančovej kôry (určite nie celý pomaranč, odporúčam asi tak 2cm2 J), cukor, bielu čokoládu, vajce. Všetko rozmixujeme do krémového skupenstva, ktoré potom vylejeme na do formy na pripravený korpus, pekne zarovnáme a dame piecť pri 150°C na 45min.
Po 45minutach vyberieme, necháme ho ešte vychladnúť a až potom ho dáme do ladničky kde ho necháme odpočinúť aspoň také 4 hodinky.
Polevu odporúčam robiť už keď máme vychladený cheesecake, tesne pred podávaním, na panvicu si dáme čučoriedky, posypeme cukrom, nalejeme alkohol a zapálime, (alkohol by nemal byť pri flambovaní studený, priamo vybratý z chladničky, tak ho nalejeme na panvicu a necháme máličko ohriať, potom zapálime, nemajte z toho obavy, hneď ako sa to naučíte, budete chcieť flambovať všetko J) a polevu vylejeme už na odkrojený trojuholník, prajem Vám príjemný chuťový orgazmus J.

Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára