23. 2. 2012

Z rozprávky do rozprávky 1


Presne tak som si pripadal pri poslednej návšteve resp. skúsenosťami s podnikmi v okolí Nového Mesta nad Váhom. Pred dvoma mesiacmi som sa na sociálnej sieti vyjadril, že regionálnej gastronómií svitá na lepšie časy. Skonštatoval som to preto, lebo som sa po dlhom čase v Novom Meste nad Váhom opäť výborne najedol a fakt som bol spokojný ako už dlho nie. Čo si budeme hovoriť. Všetci vieme aká je v NM situácia z reštauráciami... Teraz neviem, či som označenie "reštaurácia" neprehnal. Ok. Tak ešte raz. Všetci dobre vieme, kde sa dá a kde sa nedá v okolí NM najesť. Beriem do úvahy, že je rozdiel, keď treba rýchlo vybehnúť počas obedňajšej pauzy na menu, no rozdiel je, keď sa chce ísť človek dobre a kultúrne navečerať či už s priateľom, priateľkou alebo obchodným partnerom. Čo sa týka menu, tak to Vám uvaria resp. ohrejú za pár centov hocikde. Problém však nastáva v druhej situácií. Nie som náročný hosť. Požadujem iba jednu vec. A to, keď mám ísť niekam minúť peniaze, chcem ich minúť niekde, kde mi je dobre, kde sa dobre najem, napijem, kde mi dajú čerstvé jedlo a nie ohriaty polotovar, kde si ma budú vážiť ako hosťa a budú sa ku mne patrične správať. A ja túto snahu viem tiež oceniť. Veď idem predsa ku nim minúť svoje peniaze a tak očakávam aj od druhej strany spätnú väzby. Do pondelka som si myslel, že toto všetko mi dajú v Blue Note Jazz & Music restaurant, no očividne som sa mýlil...
Tento veľmi pekný, dizajnovo podarený podnik sa nachádza skoro v centre Nového Mesta nad Váhom. Funguje už zopár rokov a prináša ľudom iný pohľad na zábavu než na akú boli doposiaľ zvyknutý. A teda okrem reštaurácie ponúka aj kultúrne vystúpenia, predovšetkým jazzového charakteru, no stretnúť tam môžete mnoho umelcov a kapiel širokého hudobného zamerania. Je to v prvom rad jazz klub. Chápem. Ale keď sa chce niekto zamerať aj na predaj pokrmov, mal by tomu patrične venovať svoju pozornosť. 
Asi pred dvoma mesiacmi som sa ocitol v tomto podniku v čase okolo obeda. Mali veľa hostí, pretože podnik ponúka aj obedňajšie menu a prirodzene naň ľudia chodia. S kamarátom sme si však dali troj chodový obed z jedálneho lístka, za ktorý sme zaplatili na regionálne pomery vyššiu sumu, avšak odchádzal som odtiaľ s úsmevom na tvári, s pokojom v duši a s radosťou v očiach :-) Fakt nepreháňam, mal som super zážitok.




Obrat o 360 stupňov som však zažil tento pondelok. Už dlhšie som túžil po dobrom steaku či niečom dobrom do žalúdka, a tak som nemal dôvod voliť iný podnik. Popravde ani by som iný nevolil, lebo nikde inde som doposiaľ v NM lepší gastro zážitok nemal. Zišiel som dolu po schodoch a pri vchode mi slečna oznámila, že cca o hodinu sa chystá koncert dákych potulných ruských opitých harmonikárov :-) Povedal som si, že fajn, idem sa najesť a možno zostanem. V podniku bol asi 10 ľudí a 2 obsluhujúci. Asi po 8 minútach si nás všimli a slečna nám priniesla jedálne lístky. Objednali sme si niečo na pitie a ako jedlo som si objednal argentínsky rump steak so zelenými fazuľkami obalenými v slanine s jemnou brandy omáčkou. Tešil som sa na jedlo, no vo vzduchu som cítil, že dnes sa tu necítim akosi dobre... Poznáte to, niekedy ste skrátka nesvoj a nie Vašou vinou. Na steak som čakal 20 minút !!! Čo považujem za nehoráznosť vzhľadom na fakt, že mäso obľubujem len mierne prepečené a s touto požiadavkou bol personál oboznámený. Neviem čo tam toľko chystali, pretože v reštauračnej časti sme sedeli len my dvaja s kamarátom. Konečne nám priniesli jedlo. Avšak zažil som absolútne sklamanie. Pred dvomi mesiacmi som si dal na obed chrumkavé kačacie prsia s karamelizovanými jabĺčkami, no toto čo mi položili predo mňa bol riadny šabľový tanec.


Takto si určite nepredstavujem jedlo za 14,90 € !!! Áno, čítate dobre ! Zostalo mi z toho veľmi smutno pretože jediné čo na tom bolo dobré, bola brandy omáčka a že to vôbec bolo teplé. Hodený kus mäsa na tanieri, dáky náznak obalenia fazuľových lúskov slaninou k tomu nechutná a suchá zelenina (mimochodom keby si vykalkulujete sumu za tú "zeleninovú oblohu", tak by ste zistili, že by ste radšej mohli pridať minimálne o 30g viac mäsa a stále by ste boli na rovnakej sume), zemiaky a ryža suché a nad tanierom posypaným sušeným petržlenom sa ani rozčuľovať nebudem. Bolo mi ľúto mojich peňazí a navyše cigáni v mojom žalúdku už riadne čardáše vyhrávali...Aj tak som sa však tešil na dezert. Minule som mal Blue note mouse au chocolat (čokoládová pena z bielej a tmavej čokolády) a bol to jeden z najlepších dezertov aké som kedy jedol. Skutočne je to tak. No aj keď sme mali už 10 minút dojedené a znova prízvukujem, že stále v podniku bolo minimum ľudí si nás nikto nevšímal. Zrazu k nám prišla slečna, nespýtala sa ani či chutilo (možno to aj tušila, Boh vie..), ani nám neponúkla kávu či dezert, no totálne ma zabila otázkou : PRINESIEM VÁM ÚČET, ŽE ? Skoro ma šľak trafil :-) Toto je upselling ? Mať takéhoto zamestnanca, tak už ho nemám a povytieral by som s ním hajzle. Tak som sa naštval ako už dlho nie. Nebol som schopný na jej vetu zareagovať nijako, len hej, prineste nám účet a dovi, dopo.
Naozaj neviem čím to je. Obsluhou, kuchármi, mnou ? Nepovažujem sa za náladového a rád komunikujem s ľuďmi. No tentokrát ma Blue Note sklamalo na plnej čiare. Nebudem Vám radiť či tam ísť alebo neísť. Je to na Vás. Dizajnovo  je to určite najkrajší podnik v NM a má atmosféru! Mňa však v ten večer sklamalo nielen jedlo, ale i obsluha a teda aj celková atmosféra. Na rovinu, nikto ma nenúti ja viem, ale nikto ma tam pekne dlho nedostane a radšej si nakúpim a doma uvarím ako tam ísť. V kútiku duše však verím, že to bola len zlá zhoda náhod. Ja tam však dlho na jedlo nepôjdem ! A mimochodom kávu majú super, tú si tam dajte, tá je jedna z najlepších v NM! ;-)
Zdroj obrázkov : Bluenote.sk

1 komentár:

  1. Zdravím,

    ve všem s tebou soucitím a věřím, že po takové zkušenosti se tam dlouho nevrátíš, protože důvěra se ztrácí mnohem rychleji než získává. Jen v jedné věci bych s tebou nesouhlasil. A to v době čekání na steak, kdy jsi čekal 20 minut. Podle mě je to v pohodě, protože steaky by se měli nechat chvíli odležet, měli by mít skoro pokojovou teplotu, aby tam nebyl tak velký teplotní šok když to dáš na rozpálenou pánev. Ikdyž to chceš propéct jen třeba rare, tak to chvilku času zabere. A konečně steak by se po této tepelné úpravě měl nechat odležet a odpočinout, aby se chuť toho steaku uvolnila do celého kusu masa. Jinak, ale pochvala za blog a za nápad a přeji více těch příjemných zážitků v dalších podnicích, které navštívíš.

    Tomáš Hudeček

    OdpovedaťOdstrániť